Verenpaine ja Diabetes Vahingoittavat Munuaisia


Taustaa tutkimusten tarpeellisuudelle

Suomessa yli kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine. Yhä useampi on ylipainoinen. Diabetesta sairastavia on puoli miljoonaa, joista arviolta lähes kolmasosalla voi kehittyä muutoksia munuaisiin. Suomalaisten munuaiset eivät siis voi hyvin: noin kymmenesosalla on merkkejä munuaissairaudesta, joka viidellä prosentilla johtaa munuaisten vajaatoimintaan. Ilman toimivia munuaisia ihminen menehtyy.

Munuainen on elimistön unohdettu supersankari. Se hoitaa hommansa mukisematta ja kestää paljon. Toisen munuaisensa voi jopa luovuttaa läheiselleen. Sen olemassaolon huomaa, vasta kun munuaiset eivät enää toimi.

Munuaisilla on monia elintärkeitä tehtäviä. Ne poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä säätelevät verenpainetta, samalla keventävät sydämen työtaakkaa. Munuaiset ohjaavat mm. punasolujen muodostumista ja tuottavat D-vitamiinia.


Munuaisella on ainakin kuusi vastustajaa: ylipaino, korkea verenpaine, suola, tupakka ja alkoholi, diabetes, perinnölliset munuaissairaudet.

– Kohonnut verenpaine vahingoittaa munuaisia ja vaikuttaa haitallisesti koko sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan. Yleisimmin korkean verenpaineen taustalla ovat huonot elintavat, mutta myös munuaissairaus altistaa verenpaineen nousulle, kertoo HYKS:n nefrologian klinikan ylilääkäri dosentti Eero Honkanen.

Verenpainetta kohottavat vyötärölihavuus, liiallinen suolan käyttö, runsas alkoholi, tupakointi ja vähäinen liikunta. Liikunta, vähäinenkin, auttaa painonhallinnassa, laskee verenpainetta ja korjaa veren rasva-arvoja. Erityisesti se vähentää vyötärölihavuutta, vaikka painonpudotus ei olisikaan suuri.

Huonosti hoidettu diabetes on merkittävä riski saada myös munuaissairaus. Ylipaino, korkea kolesteroli ja tupakointi yhdistettynä diabetekseen lisäävät sairastumisriskiä entisestään.

Vyötärölihavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä keskivartalolle kerääntynyt ylipaino on erityisen haitallista. Diabeteksen esiaste ilmenee usein keskivartalolihavuutena paljon ennen sairastumista diabetekseen. Jo puolen tunnin päivittäinen liikunta, pienissäkin erissä vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Munuaisten suojelu on siis aika yksinkertaista. Lisätietoja mm. www.supersankarimunuainen.fi

Muista terveet elintavat: liiku, syö terveellisesti, vähennä sokeria ja suolaa, älä tupakoi.

#diabetes #tutkimus

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Pysy kanavalla...
Recent Posts